DAGENS DOBBEL: Hans Frisak mellom to favoritter, en Audi RS6 Performance og en Porsche 911 GTS.Foto: PRIVAT
10-punktsjekken med Hans Frisak:
Stuntsjåfør Hans har kjørt 1,4 mill. km med 41 biler
Hans Frisak var stuntsjåfør i kinofilmen «Børning 2», gjør nå som pensjonist comeback i «Gatebil Extreme» sammen med sønnen Henrik og kjører til daglig Audi RS6 med «et lydbilde som gir gåsehud».
Motor spør ukentlig norske bileiere om hvordan de (eventuelt) klarer å holde nede bilutgiftene. Dyrekjøpte erfaringer og gode råd kommer på Motor.no hver uke. Denne gang: Sivilingeniør og gatebilentusiast Hans Frisak.
Hvor mye koster bilholdet deg i måneden – og hvordan ser regnestykket ut?
– Til daglig kjører jeg og kona Audi RS6 Performance og Porsche 911 GTS. Begge årsmodeller 2017, som jeg kjøpte i 2024. Jeg betaler 30.000 kroner i forsikring for hver av dem per år. Det vil si fem tusen i måneden til sammen. Jeg kjører 20.000 til 30.000 kilometer i året, hvorav cirka 1000 kilometer på bane.
Hans Frisak (71)
Gjør som pensjonist comeback i bilsportstevneserien «Gatebil Extrem». Sammen med sønnen Henrik (40) skal 71-åringen kjøre 12 løp totalt på Vålerbanen, Mantorp og Rudskogen i sommer. Har vært med i «Gatebil» de siste 25 årene og var sentral i utviklingen av Extreme-serien.
Frisak har totalt 49 pallplasseringer i Extreme-løp og ni pallplasseringer sammenlagt i Gatebil Extreme. Frisak var stuntsjåfør i en Audi R8 V10 i bil- og kinospillefilmen «Børning 2» og er norgesmester i fallskjermhopping tre ganger (1976, 1977 og 1978).
Utdannet sivilingeniør fra NTNU (1976), har jobbet med store prosjekter for blant annet Aker, Kværner og Hydro. Bor i Sandvika utenfor Oslo. Gift med Ragnhild, tre barn: Henrik, Tale og Live.
Drivstoffutgifter for 20.000 kilometer blir omtrent 20.000 kroner i året, med 0,9 liter per mil på det meste og rundt 21 kroner literen for bensinen. I vår brukte RS6-en 0,65 liter da jeg kjørte hjem fra Beitostølen. I og med at det er fire minutters gange hjemmefra og til togstasjonen i Sandvika, og fire minutter til det som var arbeidsstedet mitt i Oslo, har jeg som regel brukt tog til og fra jobb.
I tillegg kjører jeg en Porsche 911 GT3 Cup sammen med min sønn Henrik (40) i løp i «Gatebil Extreme»-serien, der jeg gjør comeback i år med totalt 12 løp over fire helger på Vålerbanen, Mantorp og Rudskogen.
Audi RS6-en har et lydbilde som gir gåsehud. Nyere RS6 har dessverre fått mindre lyd, selv med åpne eksosspjeld. Porschen har firehjulstrekk. Den er også er fin på vinteren. GTS er et kompromiss mellom GT3 og turbo, og egner seg meget godt både til bane og daglig bruk. Cup-bilen er en 2018-modell, laget av Porsche Motorsport brukt og Carrera Cup. Den er kun for banebruk. Dette er en ren racerbil og kan ikke sammenlignes med hverken GT3 eller GT2 gatebiler, den må oppleves.
Til sammen har jeg hatt 41 biler og kjørt 1,4 millioner kilometer med disse. Min første bil var en Volvo PV 444, med delt frontrute, som jeg arvet etter min far. Han kjøpte den ny i 1957. PV-en hadde 1,6 liters motor med 60 hestekrefter og tre gir. Det var definitivt ingen racerbil, men den fikk kjørt seg. De siste 20 til 30 årene har jeg hatt mer morsomme biler.
FAR OG SØNN: Henrik og Hans Frisak foran sin gatebil-Porsche i forbindelse med et stevne i Mantorp.Foto: PRIVAT
Hvordan påvirket kostnadene hvilke bilvalg du faktisk har gjort? Hvilket råd deler du gjerne om smart bilhold?
– Hva er smart bilhold? Jeg er en uforbederlig bilentusiast som har brukt mye penger på bil gjennom et langt liv. Det har gitt meg stor glede, og det gjør det fremdeles. Mine råd når det gjelder bilvalg er at det skal gi glede, og at det ikke nødvendigvis vil være godt for lommeboken. Mine tilleggsvalg ved bilkjøp har dreiet seg om ytelser, ikke komfort, og det samme når det gjelder modifikasjoner.
Hvordan gjør du vedlikehold? Polering? Håndvask eller vaskehall? Hvor ofte?
– Jeg vasker og polerer bilene mine selv, både fordi jeg vil ha kontroll på dette, og fordi jeg synes det er hyggelig å være sammen med bilene mine (!). Jeg skifter også alltid hjul vår og høst hjemme, og jeg vasker og tørker hjulene før de lagres i garasjen. Det samme gjelder for bilene til døtrene mine, Tale (38) og Live (36). Begge har ellers kjørt på bane med Porsche. Av de to må Live kunne sies å være bilinteressert. Kona, Ragnhild, er derimot ikke det.
Hva gjør du med dekk, skift og oppbevaring? Hvor ofte bytter du – og hva slags dekk kjøper du?
– Jeg har kjørt piggfritt siden sent på 1980-tallet. De få dagene med underkjølt regn og blank is forsøker jeg å unngå å bruke bil. Jeg bruker Bridgestone piggfrie vinterdekk. På Porschene bruker jeg Pirelli eller Michelin semi slicks, som er godkjent for veibruk og tåler banekjøring. Ved kjøring på vanlig bilvei bytter jeg dekk etter 40.000 til 50.000 kilometer. Jeg «går av» gassen tidlig og kjører snilt, og bytter dermed til nye hvert fjerde til femte år. Når det gjelder R-dekk, på bane med de registrerte bilene, bruker jeg ett sett i året.
Hvordan sjekker du historikken på bilen når du kjøper bruktbil? Og hvor lang levetid mener du bilene dine bør ha?
– Jeg sjekker historikken så godt jeg kan før jeg kjøper bruktbil, spesielt serviceheftet. I tillegg forhører jeg meg med kjente, og ofte er det noen som kjenner bilen eller eieren. I tillegg tar jeg dem til en kompis som driver bilverksted, for å få dem sjekket. De første bilene jeg hadde på 1970-tallet, rustet i filler og varte ikke særlig lenge. Porschene har omtrent evig levetid. De bør tåle 20 til 30 år med skikkelig vedlikehold. Dagens elbiler vil ikke holde like lenge. Det kan imidlertid ha å gjøre med at elbil-eiere ikke er like entusiastiske bileiere som de med gamle Porscher. Jeg leste nylig på Facebook at i USA blir kinesiske elbiler kassert etter fire–fem år. Som du skjønner, er jeg ikke så entusiastisk når det gjelder elbil.
Annonse
FAVORITTPLASSEN: Hans Frisak bak rattet i sin 911 GTS.Foto: PRIVAT
Hengerfeste
Hvor parkerer du bilen din? Inne – eller ute hele året? Bruker du trekk hvis den står ute?
– Porschene står alltid parkert i garasje, mens Audien står ute hele året. Jeg kunne fått plass til begge, men det er så mye annet som blir lagret i garasjen, dekk og forskjellige ting. Jeg ville egentlig ha kjøpt elbil til kona, men så likte hun Audien så godt – og dermed ble det kjøpet ikke noe av. Nå står den alltid tilgjengelig rett ved huset, bare noen meter fra garasjen. Trekk til bilene har jeg aldri brukt.
Er det en, eller flere, bruks- og nytteegenskaper bilen din må ha? Hva lytter du til i bilen?
– Familiebilen, nå Audi RS6-en, må ha tilhengerfeste og LED matriselys. Fordi det er kraftigere og lyser opp veiskulderen og -kantene når du har en bil foran, og dermed er det lettere å oppdage elg og andre dyr – og så er det jo en fordel med hensyn til at man får dårligere syn med alderen.
Tilhengerfeste er nødvendig for å frakte søppel til dynga, og til båthenger. Jeg har hatt Audi Quattro i mange år, og det er ikke snakk om at jeg skal ha noe annet enn firehjulstrekk. Det er helt sikkert. Ellers har jeg ingen spesielle krav til bruks- og nytteegenskaper.
Sammen med kona i bilen lytter vi ofte til lydbøker eller radio. Når jeg er alene, er det alltid uten lyd i det hele tatt. Da har jeg som regel en liten glipe i sideruta for å høre lyden fra motoren. Med for eksempel en V10 kan du ikke høre lyden fra den hvis radioen står på.
Hvilken farge har bilen din? Hvilke er godtatt? Og hvilken farge kan bilen din aldri ha?
– Porschen er dyp rød, Audi-en koksgrå metallic. Fargen har ikke så stor betydning, men jeg må innrømme at jeg har helfoliert en av mine tidligere biler, en R8 sølv, slik at den ble lik Le Mans-Audi. Jeg har egentlig ingen fordommer når det gjelder farge.
Hva er den dårligste bilinvesteringen du har gjort – og hvorfor ble den så gal?
- Jeg angrer ikke på noen av bilene jeg har hatt. Noen av dem burde jeg imidlertid ha beholdt, fordi de senere har steget i verdi.
Hvilke av dine bildrømmer stanses av lommeboka? Og hva slags bil hadde du valgt nå om pengene ikke var en begrensning?
– Porsche 911 GT3 R Rennsport, som er en GT3-bil for banebruk. På bilsimulatoren hjemme er den vanvittig rask, sammenlignet med 911 GT3 Cup.
Et utvalg av bilene jeg har hatt: BMW 320 1981 mod. kjøpt ny, SAAB 900 Turbo 1982 mod. kjøpt 1984, Nissan Patrol 1986 mod. kjøpt ny, Volvo 745 Turbo 1987 mod. kjøpt ny, Audi S4 Avant 1992 mod. kjøpt 1995, Audi S4 Avant bi turbo 1998 mod. kjøpt ny, Land Rover Serie III 1974 mod. kjøpt 2000, Audi Coupe Quattro 1987 mod. kjøpt 2001 (bygget om med RS2 motor – og med denne ble det flere pallplasser i Gatebil Racing serien 2003), Porsche 911 turbo 1995 mod. kjøpt 2005 (kjørt i Gatebil Extreme, 2. plass sammenlagt i 2007), Porsche 911 GT2 2002 mod. kjøpt 2010 (kjørt i Gatebil Extreme, 2. plass sammenlagt i 2012), Audi R8 V10 2011 mod. kjøpt 2014 (var stuntsjåfør med denne i filmen «Børning 2»), Audi R8 V10 Plus 2016 mod. kjøpt ny, Porsche 991.2 GT3 2018 mod. kjøpt ny (kjørt med gatedekk i Gatebil Extreme og ble topp 10 i 2018 og 2019), Porsche 991.1 CUP 2015 mod. kjøpt 2020 (kjørt i Gatebil Extreme, 2. plass sammenlagt sesongen 2022), Audi SQ7 2017 mod. kjøpt 2020 (fantastisk trekkvogn for racerbil på tilhenger), Porsche 992 turbo S 2022 mod. kjøpt 2023 (så mye power at den bedøver kjørefølelsen), Audi RS6 2017 mod. kjøpt 2024, Porsche 991.2 GTS 2017 mod. kjøpt 2024, Porsche 991.2 GT3 Cup 2018 mod. kjøpt 2024.